Monday 9 March 2015

Mart bahçeye baktırır...

Salyangoz Bahçemizi yeşertirken güzel haberler alıyoruz, karşı komşumuz bize yeni yaptığı kompostunu göstererek bizi çok memnun etti, hele ki bu komşumuz geçen sene biz kompost yapacağımızı söylediğimizde irkilmiş, koku ve sinek problemi olacağında ısrar etmişti. Biz de kompostumuzu kurduktan sonra ona birkaç kez kompost toprağı hediye etmiştik. Galiba zaman devreye girdi ve sabit fikirleri kırmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda göz atması için Bill Mollison'un Permakültür'e Giriş ve Fukuoka'nın Doğal Tarımın Yolu adlı kitaplarını ödünç vermemiz de etki etmiş olabilir tabi bir yandan. Kompost yapması ve heyecanla bize göstermesi, küçük bir adımla ne kadar güzel etkileşimler doğabileceğini bize gösterdi, bizi biraz daha umutlandırdı.

Şimdi gelelim Salyangoz Bahçemizin üçüncü gününde neler yaptığımıza..
Kasalara neler ekeceğimize karar verdik ve büyük kasalardan birine çeşitli yerlerden topladığımız ve adını bilmediğimiz sarmaşık tohumlarını ektik. Diğerine UTTM'den aldığımız datura tohumunu ektik. Üst bahçedeki sarmaşıktan aldığımız dalları ise çelikleme yapmaya çalıştık. Tutar mı tutmaz mı bilemiyoruz gelişmeleri takip edip yazmaya çalışacağız.


Mart ayı soğuk devam ediyor ve haliyle bahçede çok uzun duramıyoruz ama bugün de ufak ta olsa bahçe için bir şeyler yaptık ve karnımız acıktı. Rokaların sağlıklı olanlarını ve yanlarda kendiliğinden çıkan ballıbaba ve yapışkan otlarını topladık ilk olarak. Geçen sene ekilen kara lahana hala bizi besliyor birazcık da ondan aldık salataya konmak üzere. Baklagillerle birlikte doyurucu ve sade bir öğün oldu bizim için.
Planlarımız arasına tavuk ya da bıldırcın beslemek de girdi ama hangisi olacak, nasıl olacak, olur mu olmaz mı, komşular ne der bilemiyoruz tabii. Hala araştırıyoruz. Bir yandan ufak da olsa bir şifalı bitki spirali yapmayı düşünüyoruz ama bu konuda netleşmiş değil hala. 
Yeşeren umutlara,
Eren ve Gökşen.

No comments:

Post a Comment