Saturday 11 April 2015

Yeni bir gün doğdu, Merhaba!

Bugün güneş yüzünü gösterdi yine. Kahvaltıdan sonra bahçede bulduk kendimizi. Bakınırken bir anda ertelediğimiz işlerden olan sarmaşıklara kılavuz yapma (çardak) işine başladık. Özellikle kırmızı beyaz boyanmış duvarın sarmaşıklarla kaplanmasını istiyoruz. Elimizde az bir ip vardı derken çamaşır ipini de aldık üçe ayırdık derken planladığımız işin %70 ini tamamladık.
sarmaşıklar için kılavuz/çardak 
Bahçede sarmaşık olarak büyük bir acem borusu, türünü bilmediğimiz iki adet üzüm, ve gene türünü bilmediğimiz her yerde olan dört mevsim açan üç farklı sarmaşık var şu anda.
Amacımız biraz daha mahrem bir ortam yaratmak, duvarı ve beton alanı biraz daha yeşile boğmak. Eskiden adada su olmadığından yemeğe yemeğe konacak su sarnıçtan alınır bu suyla banyo yapılırmış içme suyu ise eşeklerle taşınırmış bu sebeple bizimde evin önünde de büyükçe bir sarnıç var ve sarnıcın kapladığı alan beton. Bundan şikayetçi değiliz tabii, eskiler gibi evin içinde bu suyu kullanmasak da bahçeyi bütün yaz bu suyla sulayabiliyoruz.
Bir yandan bu işlerle uğraşırken, diğer yandan da bahçenin diğer sakinlerini fotoğraflayalım dedik.
bahçenin sakinleri

Sonrasında bir yemek molası verip geçen hafta pazardan aldığımız filizlenmiş soğanları deneysel bir geridönüşüm yöntemiyle ekmeye karar verdik. İlk olarak 5 litrelik pet şişenin üzerine ve altına matkapla delikler açtık. Açtığımız delikler küçük geldiği için delikleri sonrasında makasla büyüttük.
 Sonra içine komposta atılmış otlardan koyup soğanları filizlenen kısımları deliklerden çıkacak şekilde yerleştirmeye başladık. İşin deneysel kısmı işte burada başlıyor. Toprak yerine daha tepkimeye bile girmemiş otları komposttan alıp koyduk. Birbir hepsini yerleştirdik. En sonunda en üstüne biraz toprak serptik ve malç tabakasını hafif sıyırıp toprağın üstüne yerleştirdik pet şişeyi. Toprağın üstünü açtığımız anda solucanlar ortaya çıktı. Şişenin altındaki deliklerden içeri girip kompost yapmaya başlamalarına niyet ediyoruz. Eğer istediğimiz gibi olursa, yani kompost yapımı ve soğanların aynı anda büyümesi gerçekleşirse bahçenin farklı köşelerine böyle kompost istasyonları koyabiliriz belki de. Kompost oluşurken çıkan suyun çevre bitkileri besleyeceğini de düşünüyoruz bir yandan. Son hali bu. Umarız solucanlar soğanları da yemezler.
Daha yeşil günlere,
Gökşen ve Eren.

No comments:

Post a Comment